Arbete och äppelpaj!

Så, igår var jag på nya arbetsplatsen och jobbade några timmar. Jag skulle lära mig kör-turerna och paketbilen.. Så nu har jag fått köra paketbil, flätat 5flätade längder och lite sånt.. :) Var nog allt lite nervös för natten innan fick jag inte mycket sömn.. Hah! :) Fast allt gick mycket bättre än väntat och jag ser fram emot att få börja jobba på riktigt! :)
 
Sen för några dagar sen så bakade jag en underbart god (och otroligt lättlagad!!) äppelpaj, så jag känner att jag måste dela med mig av receptet! :)
 
Bittes äppelpaj
 
6 st äpplen
150 gr smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
 
Sätt ugnen på 175°C. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord, ugnssäker form.
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser.
Fördela smeten över äpplena och ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
 
Jag tog bara en påse äppelskivor ur frysen, så för min del vart de nästan lite för lite äpplen och för mycket smet, men i övrigt så var det JÄTTEGOTT!

Nya vindar.. och soppa!

Det har hänt lite nytt sen sist kan man verkligen säga! :)
 
Dels lagade jag en jättegod tomatsoppa i förrgår(testade ett nytt recept.)! Inte så "häftigt" kanske men receptet kommer senare i detta inlägg iallafall.. ;)
 
Och sen så har jag gått och fått ett nytt jobb! :) Jag ska börja jobba på bageri igen! :) (Sandbergs bageri)
Ser så fram emot det!! Fast lite nervöst måste jag säga att det känns redan nu.. ;) Förändringar pågång.. :) Fast ännu har jag ju 2 veckor kvar på kalatori så ska njuta av det så länge jag hinner ;)
 
Mycket att tänka på nu, men ja, nu kommer ett recept! :)
 

Tomatsoppa 3-4 portioner

  • 1 gul lök
  • 4 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 burk krossade tomater
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • Ev. chili
  • 1 dl Crème fraiche

Hacka lök, vitlök och tomat. Fräs i en panna.

Rör ner krossade tomater, tomatpuré och grönsaksbuljong. Låt puttra i en kvart. Krydda med salt och peppar och ha ev.i lite chili, soppan blir väldigt mild utan chili.

Blanda ner lite crème fraiche. Om du vill kan du nu mixa soppan. Den blir minst lika god om man inte mixar den.

Till soppan är det väldigt gott att ha en fetaostkräm.

 

Fetaostkräm

  • crème fraiche
  • fetaost
  • ev. vitlök

Mosa ihop likadelar fetaost och crème fraiche. Om du vill kan du pressa ner vitlök. Smaka av med peppar.

 

Tänkte lägga upp en bild också men de blidde inte så, så ni får ta en titt på sidan jag fick receptet ifrån om ni vill se soppan på bild. :)

Chicken sweet and sour

Testade på ett nytt recept igår eftermiddag och denna gång vart det panerad kyckling i sweet and sour sås, jättegott! :)
 
Hittade detta recept som jag lite modifierade enligt olika tips som andra hade nämnt i kommentarerna. :)
Ska försöka skriva upp ungefär hur jag gjorde. Jag använde måttet cup eftersom jag har ett sånt och hade inte lust att omvandla hela tiden. :)
 
Chicken sweet and sour
ca 4-5port
 
4 kyckligbröst i bitar
Paprika, skuren i bitar
Olja att steka i
 
Paneringen:
1 cup vetemjöl
½ tsk salt
0,75 tsk bakpulver
1 msk maizena
1 msk olja
1 ägg
Peppar
0,75 cup vatten(tog i mera..)
 
Sweet and sour-sås:
1 burk ananas på burk(spara också vätskan!)
1 3/4 cup vatten
1/4 cup maizena
3/4 cup socker
½ cup vitvinsvinäger(kommer ta aningens mindre nästa ggn för eftersmaken av den var stark.)
Orange livsmedelsfärg/litet ketchup för färg
 
Börja med paneringen. Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, maizena, olja, peppar och sen ägg. Rör sedan i vatten litet i taget tills det blir en ganska tjock smet. Rör ner kycklingbitarna så de blir helt täckta i smet.
 
Såsen: Blanda ananas-saften, 1 ½ cup vatten, socker, vinäger och färg i en såskastrull. Koka upp och stäng sedan av värman. Blanda maizena med 1/4 cup vatten tills maizenan är helt "utspädd" och rör sedan ner det i såsen.
 
Stek den panerade kycklingen i olja i wookpanna/stekpanna 10 min tills den är gyllene brun och genomstekt. Jag hällde bara upp kycklingen med all panering som fanns i den varma pannan och var tvungen att bita sönder det hela eftersom allt nästan stektes ihop till en plätt.
 
Om kycklingen har mycket extra fett, låt den rinna av på ett papper. Lägg upp paprika och ananas i en stor serveringsskål och sedan kycklingen och såsen på.
Passar perfekt att ätas med t.ex ris!
 
De var supersmaskigt och jag har nog aldrig lyckats få kycklingstrimlor sådär saftiga förr! :) Är säkert gott utan såsen också(som nuggetar) vilket andra har tipsat om också.
 
Oooch en instagrambild av maten. ;)
(iinte världens finaste, men de är ju smaken som räknas ;) )
 
 
 
 

Middagsplaner och annat kul

Jag har haft en jättetrevlig helg som har spenderats i Vasa med Anders å me Samuel till stora delar. Vi har ätit ute, kollat på film och gått på loppisar. :) + att jag och A har hunnit shoppa lite julklappar på stan också. :) Vi kom hem igår kväll i mörkret och nu idag på förmiddagen(ledig idag) så har jag fått mysa & leka med katterna och ta det lugnt.. Nu nyss har jag hittat ett recept som jag är supersugen på att testa på så jag vet vad det blir till middag ikväll! ;) Hoppas det blir gott.. :)
 
Nu snart ska jag springa över till affären för att handla, sen blir det lunch osv.. :)
 
Här är annars ett av mina nya telefonskal som kom på posten idag, gillar det! :)
 
 

Päronmarmelad och muminspel

Har varit rätt så dålig på dehär med bloggen sista tiden. Har helt enkelt inte kommit ihåg att blogga. Och kanske inte vetat vad jag skulle blogga om. Men hursom, tänkte jag skulle berätta lite om min lediga helg. :)
 
I fredags hade vi julfest från jobbet med god mat och dricka och så. Det var kul. :) På lördagen mådde jag finfint, men iallafall bestämde vi oss för att vila å ta de lugnt (mestadels). Vi gick på loppis och A jobbade med datorn medan jag sydde korsstygn och spelade igenom ett Mumin-dataspel(ja jag vet, random:D).
 
Idag har vi kollat tvserier och så har jag då lagat mat + kokt och fryst ner rödbetor och nu nyss kokat en päronmarmelad med Xanté. Den doftar gott och smaka no ganska bra varm, men hoppas på att den ska vara ännu bättre då den svalnar. ;) Vi hade en massa päron "extra" som A har fått via civiltjänstgöringen, så tänkte jag skulle testa på nåt gött med dem :) Ännu har vi kvar massor av kiwifrukter som inte blir uppätna så jag funderar lite på om det finns nått bra recept med kiwimarmelad eller något dylikt(ge gärna förslag om ni kommer på nåt!).
 
Imorgon börjar nya arbetsveckan och nästa helg är det vasa som kallar. De blir säkert trevligt! ^^ Om nån vill ses så hör av er! :)
 
 
Päronmarmelad i begagnade burkar.
RSS 2.0